Artykuł

Dieta lowFODMAP – dla kogo?

Dieta lowFODMAP – dla kogo?

Dieta lowFODMAP – dla kogo?

Problemy żołądkowo-jelitowe, takie jak wzdęcia, bóle brzucha, biegunki czy zaparcia, to objawy, z którymi się zmagasz? 

A może z Twoich wyników badań wynika, że masz zespół jelita drażliwego, SIBO, przerosty grzybicze, infekcje pasożytnicze czy bakteryjne układu pokarmowego? 

W poszukiwaniu ulgi, wiele osób trafia na pojęcie diety lowFODMAP, ale czym dokładnie jest ta dieta? I czy naprawdę może rozwiązać Twoje problemy? 

Przeczytaj ten artykuł, aby dowiedzieć się więcej!

Czym jest dieta low FODMAP?

Dieta low FODMAP została opracowana przez naukowców z Monash University w Australii. 

Głównym założeniem diety jest ograniczenie spożycia fermentujących, krótkołańcuchowych węglowodanów.

Krótkołańcuchowe węglowodany są w niewielkim stopniu absorbowane w jelitach oraz przyciągają do światła jelita wodę. Dodatkowo są łatwo fermentowane przez bakterie w okrężnicy, ponieważ proces wchłaniania ich w jelicie cienkim jest niewielki. Fermentacja w jelicie powoduje powstawanie gazów takich jak wodór, metan czy dwutlenek węgla. Powstające gazy rozciągają ściany jelita, co powoduje ból i dyskomfort.

FODMAP to skrót od angielskich nazw tych składników:

  • Fermentable (fermentujące)

  • Oligosaccharides (oligosacharydy – np. fruktany, galaktany)

  • Disaccharides (disacharydy – np. laktoza)

  • Monosaccharides (monosacharydy – np. fruktoza)

  • And (i)

  • Polyols (poliole – np. sorbitol, mannitol)

Są to substancje, które naturalnie występują w wielu produktach spożywczych i u niektórych osób mogą powodować przykre dolegliwości żołądkowo-jelitowe. 

Na czym polega dieta lowFODMAP?

Dieta low FODMAP składa się z trzech etapów: eliminacji, reintrodukcji oraz personalizacji. 

Faza eliminacji

Ten etap trwa zwykle od 4 do 6 tygodni, maksymalnie 8 tygodni. W tym czasie unika się wszystkich produktów bogatych w FODMAP. Celem jest wyciszenie objawów, które doskwierają pacjentowi. Pamiętaj, aby nie przedłużać czasu trwania tego etapu, ze względu na to, że może to doprowadzić do wielu niedoborów. 

Faza reintrodukcji - czyli faza ponownego wprowadzania produktów

Polega na stopniowym wprowadzaniu pojedynczych grup FODMAP, aby sprawdzić, które z nich wywołują dolegliwości, a które są dobrze tolerowane przez pacjentów. 

Każda grupa jest testowana osobno np. w pierwszym tygodniu przez 3 dni wprowadzane są produkty bogate w fruktozę (np. mango) zaczynając od najmniejszej ilości i stopniowo zwiększając ilość każdego dnia. Następnie przez 4 dni stosuje się dietę low FODMAP. W każdym kolejnym tygodniu testowana jest nowa grupa produktów bogatych w FODMAP. 

Warto pamiętać, że jeśli w czasie testowania danej grupy pojawią się objawy, należy przerwać testowanie i wrócić do diety low FODMAP. 

Faza personalizacji

Na podstawie wyników reintrodukcji tworzy się spersonalizowaną dietę, eliminując jedynie te FODMAP-y, które faktycznie powodują objawy.

To podejście pomaga nie tylko złagodzić objawy, ale także zapobiega nadmiernemu ograniczaniu diety i ryzyku niedoborów żywieniowych.

Dla kogo jest dieta low FODMAP?

Warto zaznaczyć, że dieta low FODMAP została stworzona z myślą o osobach zmagających się z zespołem jelita drażliwego (IBS). Natomiast dieta ta jest również stosowana w przypadku osób ze stwierdzonym SIBO/IMO i jest jedynym potwierdzonym naukowo modelem żywieniowym skierowanym dla tych osób. 

Dieta ta sprawdza się w przypadku tych obu schorzeń z tego względu, że te jednostki chorobowe charakteryzują się podobnymi dolegliwościami.

Warto zaznaczyć, że SIBO oraz IMO są jednostkami, które mają swoją przyczynę oraz że samo zastosowanie diety nie doprowadzi do całkowitego pozbycia się choroby. 

Więcej o potencjalnych przyczynach SIBO znajdziesz w artykule:  

https://natalia.stebel.com.pl/blog/6-najczestszych-przyczyn-sibo

Musisz zapamiętać, że stosowanie tej diety bezpodstawnie może doprowadzić do wystąpienia wielu niedoborów pokarmowych. 

Copyright © 2025 Natalia Stebel